آلرژی چیست
چاپ مقالهآلرژی
آلرژی شایعترین بیماری مزمن نوجوانان و جوانان در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته است. این بیماری واکنش سیستم ایمنی بدن نسبت به برخی مواد (آلرژن) بوده که این مواد می توانند غذا، مواد شیمیایی، گرد و خاک، گرده گیاهان و … باشد. شیوع آلرژی فصلی در بهار و تابستان به دلیل گرده افشانی بیشتر است. علائم بالینی آلرژی شامل آبریزش بینی، احتقان، اگزما، آسم، خارش و کهیر است. بر اساس آمار WHO صدها میلیون نفر در دنیا دچار آبریزش بینی و ۲۳۵ میلیون نفر نیز مبتلا به آسم هستند. راه های درمان آلرژی شامل: اجتناب از آلرژن ها، دارو درمانی و ایمونوتراپی است. داروها مورد استفاده بیشتر از دسته ی آنتی هیستامین ها، ضد احتقان ها و کورتیکواستروئیدها است.
در این مقاله به بررسی دو داروی مورد استفاده در آلرژی، هیدروکسی زین و مونته لوکاست می پردازیم.
هیدروکسی زین: انتخاب اول در خارش شدید
هیدروکسی زین آنتاگونیست رسپتور H1 بوده که دارای خاصیت آنتی هیستامینی (متوسط) و آنتی کولینرژیکی و ضد تهوع (زیاد) است. هیدروکسی زین در درمان و کنترل واکنش های آلرژیک نظیر خارش، آبریزش بینی، آبریزش چشم و عطسه به کار می رود. همچنین دارای اثرات خواب آوری، ضد اضطراب، ضد تنش و ضد تهوع و استفراغ است. شروع اثر دارو بعد از مصرف خوراکی ۱۵ تا ۳۰ دقیقه بوده و ۴ تا ۶ ساعت اثرات خواب آوری و ۱ تا ۱۲ ساعت اثرات ضدخارش آن دیده می شود. این دارو درکبد متابولیزه شده و نیمه عمر حذف دارو ۲۰ ساعت است و طریق ادرار دفع می شود. موارد مصرف دارو در اضطراب (دوزهای بالا، ۵۰ تا ۱۰۰ میلی گرم)، خارش وابسته به هیستامین ( ۲۵ میلی گرم) و تهوع و استفراغ (۲۵ تا ۱۰۰ میلی گرم) است.
هیدروکسی زین نسل اول آنتی هیستامین ها محسوب می شود، نسل های بعدی آنتی هیستامین ها مانند لووستریزین، فکسوفنادین، لوراتادین و … دارای مزیت های بیشتری نسبت به نسل اول هستند؛ با این حال هیدروکسی زین دارای قابلیت ها منحصر به فرد است که در نسل بعدی دیده نمی شود نظیر:
- هیدروکسی زین دارای اثرات ضد خارش بسیار قوی نسبت به سایر آنتی هیستامین ها است و انتخاب اول در خارش شدید محسوب می شود.
- در کودکان مبتلا به درماتیت آتوپیک که خارش بسیار زیاد است، استفاده از آنتی هیستامینی که علاوه بر اثرات ضد خارش، اثرات آرام بخشی و خواب آوری را دارا باشد, مانند هیدروکسی زین مزیت محسوب می شود.
مونته لوکاست: پیشگیری کننده از حملات آسم
مونته لوکاست آنتاگونیست رسپتور لوکوترین بوده و در پیشگیری از آسم، برونکواسپاسم ناشی از فعالیت های بدنی، رینیت آلرژیک، برطرف کردن علائم تب یونجه (عطسه، گرفتگی بینی، آبریزش و خارش بینی) و آلرژی فصلی به کار می رود. استفاده از مونته لوکست باعث کاهش نیاز به استفاده از اسپری تنفسی می شود. از آنجا که دارو نقش پیشگیرانه دارد، در زمان حملات آسم یا برونکواسپاسم استفاده نمی شود. این دارو با بلاک رسپتور لوکوترین (عامل بروز یا بدتر شدن آسم یا آلرژی) و همچنین با کاهش التهاب در راه های هوایی باعث رفع مشکلات تنفسی می شود. مونته لوکاست بعد از مصرف خوراکی به خوبی جذب شده و ظرف مدت ۳ تا ۴ ساعت (قرص خوراکی) و ۲ تا ۵/۲ ساعت (جویدنی) به بیشترین غلظت پلاسمایی رسیده و فراهمی زیستی ۶۴ درصد را ایجاد می کند. این دارو در کبد متابولیزه شده و نیمه عمر حذف ۵/۵ ساعت را دارد. مونته لوکست را می بایست در زمان های معینی در روز استفاده کرد؛ زمان مصرف دارو به شرح زیر است:
- جهت جلوگیری از آسم: عصرها
- جلوگیری از آلرژی: صبح یا عصر
- جلوگیری از مشکل تنفسی حین فعالیت بدنی: ۲ ساعت قبل از شروع فعالیت
مزیت های مونته لوکاست:
- مونته لوکاست به صورت تک درمانی در بهبود علائم آبریزش شبانه و روزانه بینی موثر است.
- درمان ترکیبی با آنتی هیستامین ها به خصوص لووستریزین یا دس لوراتادین اثربخشی بیشتر و بهبود علائم بهتری دارد.
- در رینیت آلرژیک، اثربخشی مونته لوکاست مانند آنتی هیستامین ها و کمتر از کورتیکواستروئیدهای استنشاقی است.
- A del Cuvillo, J Mullol, J Bartra, I Dávila, I Jáuregui, J Montoro,J Sastre, AL Valero, Comparative pharmacology of the H1 antihistamines, J Investig Allergol Clin Immunol 2006; Vol. 16, Supplement 1:3-12.
- Martin K Church and Diana S Church, Pharmacology of Antihistamines, Indian J Dermatol. 2013 May-Jun; 58(3): 219–۲۲۴٫
- Gupta V, Matreja PS (2010) Efficacy of Montelukast and Levocetirizine as Treatment for Allergic Rhinitis. J Aller Ther 1:103.