سفوتاكسيم
چاپ مقالهسفوتاكسيم CEFOTAXIME از دسته سفالوسپورينهاي نسل سوم است. يكي از معروفترين شركتهاي توليد كننده ويالهاي تزريقي سفوتاكسيم شركت Sanofi Aventis آمريكا است كه اين دارو را با نام تجاري Claforan ® به بازار دارويي عرضه مي نمايد.
موارد مصرف: اين دارو در درمانعفونتهاي ناشي از باكتريهاي گرم مثبت و گرم منفي حساس به دارو از جمله عفونت استخوان و مفاصل، سوزاك، عفونتهايمجاري ادرار و همچنين به عنوان پيشگيري از عفونت قبل از اعمال جراحيمصرف ميشود.
فارماكوكينتيك: غلظت سرمي دارو نيم ساعت پس از تزريق عضلاني به اوج خود ميرسد. نيمه عمر دارو ۱ ساعت است كهدر صورت عيب كار كليه ممكن است تا ۳ساعت افزايش يابد. ۶۰ ـ ۵۰ درصد دارو
از طريق فيلتراسيون گلومرولي دفع ميشود.
موارد منع مصرف: در صورت وجود سابقه حساسيت مفرط به سفالوسپورينها پني سيلينها و مشتقات آنها يا پني سيلامين يا بيماري پورفيري، اين دارو نبايد مصرف شود.
هشدارها:
۱ ـ در صورت وجود سابقه حساسيت به پنيسيلينها، بايد با احتياط فراوان مصرف شود.
۲ ـ در بيماران مبتلا به عيب كار كليه،كاهش مقدار مصرف دارو ضروري است.
۳ ـ سفالوسپورينها ممكن است سبب بروزكوليت پسودوممبران شوند.
۴ ـ اين دارو ممكن است موجب ايجاد پاسخ مثبت كاذب در آزمون كومبس شود.
عوارض جانبي: واكنشهاي آلرژيك شاملكهير و بثورات جلدي و علايم حساسيت مفرط شامل شوك آنافيلاكتيك، تهوع،استفراع و اسهال با مصرف اين دارو گزارش شده است. ساير عوارض جانبيگزارش شده عبارتند از اريتم مولتي فرم، اختلال در آنزيمهاي كبدي، هپاتيت و يرقانكلستاتيك گذرا، ائوزينوفيلي و اختلالاتخوني، بي قراري، اختلال در خواب، اغتشاش فكر، سرگيجه و به ندرت كوليت وابسته به آنتي بيوتيك. تزريق وريدي سريع اين دارو ممكن است موجب بروز آريتمي قلبي شود.
تداخلهاي دارويي: در صورت مصرف همزمان سفالوسپورينها با آمينوگليكوزيدها يا وانكومايسين احتمال بروز مسموميت كليوي افزايش مييابد. اثرضد انعقادي وارفارين در صورت مصرف همزمان با اين داروها ممكن است افزايشيابد.
نكات قابل توصيه:
۱ ـ در صورت نياز به تزريق عضلاني مقادير بيش از ۲ گرم، بايد دارو را در مقادير منقسم و در نقاط مختلف تزريق نمود.
۲ ـ مخلوط كردن سفوتاكسيم با سايرداروها (بهويژه آمينو گليكوزيدها) در يك محلول توصيه نميشود.
۳ ـ در صورت فراموش كردن يك نوبت مصرف دارو، به محض به ياد آوردن دارو را بايد مصرف كرد، ولي اگر تقريبا زمان مصرف نوبت بعدي فرا رسيده باشد، از مصرف نوبت فراموش شده بايد خودداري شود و مقدار مصرف بعدي نيز دو برابر نگردد.
۴ ـ در صورت بروز اسهال شديد، قبل از مصرف هر گونه داروي ضد اسهال بايد با پزشك مشورت شود.
۵ ـ سفوتاكسيم از راه تزريق عميق عضلاني، تزريق آهسته وريدي (طي ۳-۲ دقيقه) يا انفوزيون وريدي (طي ۶۰-۲۰ دقيقه) مصرف مي شود.
مقدار مصرف:
بزرگسالان: در درمان سوزاك در زنان۵۰۰ ميلي گرم در يك نوبت و در درمانسوزاك در مردان، يك گرم در يك نوبت تزريق عضلاني ميشود. در پيشگيري ازعفونتها قبل از عمل جراحي سزارين ابتدا يك گرم از راه وريدي هر ۶ ساعت حداكثر براي دو نوبت تزريق ميشود. در ساير اعمال جراحي، يك گرم نيم تا يك و نيم ساعت قبل از شروع عمل تزريق عضلاني ميشود. مقدار مصرف اين دارو در درمان عفونت ها معمولاً ۶-۲ گرم در روز در ۴-۲ دوز منقسم مي باشد كه اين مقدار در مورد عفونت هاي پسودومونايي يا عفونت هاي شديد ممكن است تا ۱۲ گرم در روز نيز افزايش يابد.
كودكان: مقدار مصرف اين دارو در نوزادان ۵۰ mg/kg در روز در ۴- ۲دوز منقسم است كه در عفونت هاي شديد تا ۱۵۰-۲۰۰ mg/kg ممكن است افزايش يابد. در كودكان بزرگتر مقدار مصرف دارو ۱۰۰-۱۵۰ mg/kg در روز در ۴-۲ دوز منقسم است كه در عفونت هاي شديد تا ۲۰۰ mg/kg در روز ممكن است افزايش يابد.
اشكال دارويي:
Powder For Injection: 500 mg, 1 g (as sodium)
شركت داروسازي آفاشيمي به دليل داشتن خطوط توليدي ويالهاي تزريقي با ظرفيت بالا، محصول سفوتاكسيم ۵۰۰ mg و ۱ g را در سبد محصولات خود قرار داده است كه به زودي وارد بازار دارويي ايران مي گردد. ماده اوليه سفوتاكسيم از كمپاني Hanemmi كره جنوبي تامين شده است، كه يكي از معتبرترين كمپانيهاي توليد كننده مواد اوليه دارويي ميباشد. به اميد ارتقا سطح سلامت جامعه ايراني.