كپسول سفيكسيم

چاپ مقاله

 

كپسول سفيكسيم

 سفیکسیم، یک آنتی بیوتیک نیمه سنتتیک و ازجمله سفالوسپورین های نسل سوم می باشدکه به صورت خوراکی مصرف می شود این آنتی‌بیوتیک‌ها در درمان طیف وسیعی از بیماری‌های عفونی باکتریایی مثل عفونت‌های تنفسی، عفونت‌های پوست و بافت نرم و عفونت‌های استخوانی مفاصل و عفونت‌های ادراری، مؤثر می‌باشند. این آنتی‌بیوتیک همچنین ممکن است برای پیشگیری از ایجاد عفونت در افرادی که تحت عمل جراحی قرار گرفته‌اند یا در افرادی که به هر علتی مستعد عفونت هستند، استفاده شود.كاربرد سفیکسیم می بایست به عفونت هایی که ارگانیسم عامل آن مشخص و به عوامل ضدباکتریایی دیگر مقاوم است اختصاص داده شود و یا زمانی که درمان با سایر عوامل ضدباکتریایی معمول خطرناک باشد و یا امکان پذیر نباشد. تجویز سفیکسیم در نبود یک عفونت باکتریایی اثبات شده، به عنوان یک عامل پیشگیری کننده نه تنها سودی برای بیمار ندارد، بلکه خطر افزایش باکتری های مقاوم را بالا می برد. به عبارت دیگر، احتمال ظهور ارگانیسم های مقاوم که ممکن است بارشد بالا نیز همراه باشد وجود دارد. به ویژه طی درمان طولانی مدت، که می بایست بیمار مورد بررسی دقیق قرار گیرد، اين آنتي بيوتيك از طريق مهار سنتز ديوار سلول باكتري و بالا بردن ناپايداري اسموتيك معمولآ آثار باكتريسيدي ايجاد مي كند.

فرمول كلي اين آنتي بيوتيك C16H15N5O7S2•۳H2O بوده و داراي ساختاركلي  زير مي باشد.

 Cefixime-01

 

سفيكسيم در اشكال دارويي قرص و كپسول در دوزهاي  دارويي ۲۰۰ و ۴۰۰ ونيز سوسپانسيون  (ml5/mg100) مورد مصرف مي باشد. شكل دارويي كپسول به دليل خواص ژلاتين كه در مجاورت با مايعات دهان نرم مي شود و بلع آن آسان تر است و به دليل اينكه بو و طعم دارو در فرم كپسول حس نمي شود،كاهش تحريكات گوارشي و استفاده از مواد جانبي كمتر، براي برخي مصرف كنندگان مطلوب تر از شكل قرص اين دارو مي باشد.

 

 

دوز مصرفی سفیکسیم

بالغین: دوز پیشنهادی برای بالغین ۴۰۰-۲۰۰ میلی گرم روزانه با توجه به شدت عفونت می باشد، که به صورت تک دوز و یا دو دوز جداگانه تجویز می شود.

سالخوردگان: برای بیماران سالخورده احتمال دارد دوز مشابه با دوز پیشنهاد شده برای بزرگسالان تجویز شود البته می بایست عملکرد کلیه ها بررسی شود و در صورت وجود اختلالات کلیوی شدید، تنظیم دوز صورت گیرد.

نوجوانان بالاتر از ۱۲ سال: در مورد این گروه از افراد، دوز مشابه با دوز پیشنهاد شده برای بزرگسالان، تجویز می شود.

کودکان بین سنین ۶ ماه تا ۱۱ سال: پیشنهاد می شود که برای این دسته از افراد، سفیکسیم به صورت سوسپانسیون خوراکی تجویز شود، زیرا ۲۰۰ میلی گرم سفیکسیم برای این گروه سنی مناسب نمی باشد. دوز پیشنهادی برای کودکان در این گروه سنی ۸ میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن، روزانه به صورت تک دوز یا دو دوز جداگانه می باشد.

عوارض جانبي

سفيكسيم دارويي است كه عوارض جانبي آن معمولآ خوب تحمل مي شود و اغلب عوارض جانبي آن، معمولآ گذرا و خفيف است. عارضه معمول، اسهال است كه در دوزهاي بالا معمولآ اتفاق مي افتد. برخي از عوارض جانبي شامل تهوع، سردرد، سرگيجه، خارش، كهير، تب و بثورات جلدي مي باشد كه معمولأ با قطع دارو برطرف مي شود.

موارد احتياط

اين دارو مي بايست در موارد ابتلا به بيماري كوليت با احتياط مصرف شود و در نارسايي هاي كليه بايد با تنظيم دوزاژ مناسب، تجويز دارو صورت گيرد.

تداخلات دارویی:

غلظت خونی کاربامازپین را زیاد می کند.

مصرف همزمان با وارفارین باعث افزایش زمان پروترومبین (PT) می شود.

European Pharmacopoeia

                                                                               capsugel.com/media/library

public assessment report/decentralized procedure/Aurobindopharma(malta)limited

JimipharmaLtd/Comilla Bangladesh

 

  • تاریخ انتشار : 2017/07/10
  • نظرات : بدون نظر
  •   اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :